2011.12.06 Kedd, 12:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:59:45

Távolság

12.8 km

Tempó

04:40 p/km (12.85 km/h)

Edzésleírás

Üdv Mindenkinek!

Ma mikor elindultam futni egész jól elfutogattam, a cél egy viszonylag kellemes futósebesség volt, amivel normálisan, erölködés nélkül végig tudom futni a mai távot.

Az első körön nevettem egy jót, egy régi ismerősék előtt futottam el, látom Laci kint áll a kapuban ( tőlem kb. 5 évvel idősebb, nagy focista volt valamikor) és nagyon nézz egy gimis lányt aki közeledik, rámosolygok, és kérdem tőle:" Jól nézz ki a kicsike?"

Válasz csak annyi volt, hogy: "hohohoo...." szélesen vigyorogva...( pedig nem is horgász)

Az első köröm ( 3,2 km) 15 perc 6 mp lett, vagyis elég gyors.

A második köröm végén jártam, mivel biciklivel jőn  mögöttem egy ismerős ( sőt távoli rokon) odaszól: versenyezünk ki a gyorsabb, és belehúzott rendesen a biciklijével, 1 méter előnyöm volt, ezt 200 méter alatt 15 méterre növeltem....

Én győztem!

Ez a 2. köröm 29.57 lett.

A 3 körön szépen elkocorásztam, ez a kör 45.06 lett.

A 4. körömön sok gimist megelőztem, mivel gondolom, hogy akkor csöröghettek ki, de mindig gondosan megköszöntem ( "köszönöm szépen hölgyeim-lányok esetén)

Az utolsó 4. kör vége előtt kitaláltam, hogy milyen jó lenne a 4 kört 60 percen belül hozni, nehogy már 10 mp miatt csúszak le az 1 órán belüli időről, kicsit belegyorsítottam, és lazán meglett az 59 perc 45 mp!

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:59:45 12.8 04:40 12.85 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

17 hozzászólás

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4580 napja

Mónika! A maxigázos futás ha jól emlékszem 13 km után jött össze, aminek következtében a tempóm kb. 300 méterre maxigáz volt, de a pulzus alacsonyabb értékeket mutatott, mint előtte miközben csaknem kiköptem a tüdomet.....

Lányok ti sem tudtok aludni.....

torolt_12 képe

torolt_12 4580 napja

Lapozd vissza a kommentjeit a naplómban! (jó régi, több hetes, lehet hónapos is) Onnan indult ki az első megjegyzésem végén tett összehasonlítás. Ő is méregette magát hozzám, meg másokhoz is, úgy nézem...

monique képe

monique 4580 napja

Feri: a maxigázos 145bpm egy akármilyen folyamatos futás közepén volt, vagy nyugalomból indulva 100m maxon futás végén volt annyi? mert nem mindegy..

amúgy az 54mp-es 10km, ott nem maxon futott korábbi 10km-rel hasonlítottad össze, szóval az sem mindegy. bár nem egészen értem h miért jött ez elő most..?

torolt_12 képe

torolt_12 4580 napja

Én spec. 5990-ért vettem pontosan 2008. augusztusban az órámat és azóta is tökéletesen működik. Volt, hogy felakadt 238-nál, kiderült később, hogy laza volt az öv, csúszkált, és amiatt. Tettem bele biztostűt, és nagyon ügyelek, hogy pontosan a mellizom alá berögzítsem. Szeptemberben lemerült az övben az elem ekkor mindig nagyon alacsony, 40-es értékeket mutatott hosszabb futások vége felé. 

Gyenge elem: irreálisan alacsony

Csúszkáló öv: irreálisan magas értékek

Az elején inicializál a mérés, kb. 20 másodpercig irreálisan magas lehet az érték, ennyit kell várni, amíg beáll a pulzusra! Ennyi!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4580 napja

POntosítok: mikor futottam a 21,1 km-es felmérőmet, ott kijött egy időeredmény a 10 km-re vonatkoztatva, majd 2 héttel később futottam Debrecenben a versenyen 10 km-et, ott jobb lett az időm 54 mp-vel, mint 2 héttel hamarabb, tehát ahhoz viszonyítva valóban két hét alatt javult a 10 km-es időeredményem 54 mp-t! Tényleg sic, vagyis aki nem tudná szó szerinti idézet!

Kedves mindenki! Ha a véleménynyilvánítás KULTURÁLT HANGNEMBEN  történik szerintem senki sem sértődik meg.

Orsolya, mostani! hozzászólása még belül volt ezen a hangnemen!

Orsolya! Nyugalom!

Béke van!

torolt_12 képe

torolt_12 4580 napja

Nemrég azt írta Ferenc egy edzésem alá, hogy ő 54 mp-et javult 10 km-en 2 hét alatt(sic!!!). Nem emlékszem, hogy ahhoz a blogomhoz hozzászólt volna, elnézést, ha rosszul emlékszem, csak az egyik van lementve gépre, ahhoz nincs hozzászólás. Egyébként meg mi köze ennek ahhoz, hogy korábban ki kit védett? Vannak nézetkülönbségek és akkor mi történik? 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4580 napja

Czeglédi Ferenc képe

Na ez nagyon érdekes!!! So eddig, itt is terjedő elméletet tökéletesen megcáfol!!!!!

Ennyit írtam a cikkhez!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4580 napja

Nagyon szépen köszönöm-és tényleg nagyon sok örömöt okoz!

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4580 napja

Ferenc,nem írtam semmit,felejtsd el,mit is gondoltam....

Eddzél orrvérzésig,futkoss úgy,mint az ősemberek a kardfogú tigris elől...Úgy nem volt gond,180-200 pulzuson valóban lehet futni pár percet komolyabb szívkárosodás nélkül.

Nyílván megittam 2 pohárka bort,ezért írtam hozzád felelőtlenül.értelmetlenül,mint mindig.

Garantáltan ezek után nem foglak sohasem zaklatni a magánszférádban,neked sem kell beköszönni egy évben egyszer hozzám,aztán hivatkozni rá,hogy te milyen jó csákó vagy,mert még nekem is írtál...

Egyetlen dolgot becsülök benned,a kitartást,hogy futsz.De minden más kezdve a kilakoltatásti veszélytől ami elég érdekes egy 40 körüli felnőtt embernél,hogy nem tud a család anyagi helyzetéről a futás-étkezés elméleteidig mind azt jelzi,hogy nagyon nagyon beszűkült,szemellenzős ember vagy,aki próbál jópofizni,de magával sincs jóban igazán.

A kérdésedre.

Régen nem volt edzéselmélet.

Futottak és xereztek ezerrel,aki alkatilag kibírta az bajnok lett...ennyit tudtak a modern edzéselméletekről,és te ezen a szinten vagy,csak éppen keveset futsz,és nem xerezel...

Egy semmitmondó cikkre "az 5 öreg edző véleménye erről arról"ódákat zengtél,mert azt írták,néha ne hagyatkozzunk a "kütyűkre"....

2011 van,lassan 2012,nem 1920....

Én sem hagyatkozok,de velük mindig pontos képet kapok az aznapi aktuális pillanatnyi edzettségi formámról,ami bizony nagyon változékony lehet,így optimálisan tudom terhelni magam.Te pedig orrvérzésig futsz szinte minden nap egy 3,2-es körön....

Okozzon sok örömöt

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4580 napja

Kedves Tibor egy kérdés hozzád mint aki ha nem tévedek eléggé behatóan foglalkoztál edzéselmélettel, és már ne haragudj meg érte lehet, hogy te emlékszel rá, hogy mikor jöttek be a pulzusmérők használatba futúknál? 10 éve? 20 éve? 30 éve? És azelőtt?

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4580 napja

Nagyon szépen köszönöm lányok az aggódást, de egyenlőre tartom a frontot. Az a 120 km-es hetet nem véletlenül csináltam, az megmutatta, hogy az állóképességem, nem rossz, persze lehet még fokozni, de mihelyt kikászálódok a náthámból ( kicsit köhögök, nem fáj semmi, csak a hangom nem tökéletes..) az a szándékom, hogy némileg lassabban, a távokat növeljem. Azért is csinálok tempófutásokat ( kb 4.20-as sebességgel) és nem résztávokat, mert az talán kevésbé vesz igénybe véleményem szerint.

Ha minden futó futásáról videót készítenénk, szerintem sokan meglepődnének visszanézve a futásukat. Kinek milyen a futóstilusa....én törekszem a megfelelő koordinációra, mivel jóval energiatakarékosabb, viszont egy kép alapján nehéz megitélni egy mozgást!

Pulzusmérőből alkalmazom a stoppert, az szuperjó, viszont nem akarom magam feleslegesen felmérgelni azon, hogy nyugodtan kocorászok, és mégis egekben a pulzus, máskor meg maxigázzal futok-145-ös pulzus mellett, sokszor ezért mehetett fel a pulzusom, mert felmérgeltem magam rajta. Eddig is pulzusmérő nélkül futotam, ezután is el leszek nélküle! Gondoljatok bele lányok, hogy ha nem tévedek kb. max 20 éve alkalmazzák a futók a pulzusmérőt, addig nagyon jól elvoltak nélküle is!

Nem akarok bajnokságot nyerni, mivel azokat általában a nálam 20 évvel fiatalabbak nyerik, én csak magamat akarom legyőzni!

De még ebben az évben kitalálok egy konkrét edzéstervet, támaszkodva a veled Mónikával tanácskozott dolgokra. Tavasszal, ha minden jól megy két homlokegyenest eltérő edzést kellene megvalósítani, középtáv, gyorsan, nagyon hosszú táv, komótosan.

Az előző futásaimnál is leírtam, hogy örülök is a gyorsulásomnak, meg nem is, mindenesetre a cél az volt, hogy havonta kb. 5-7 mp-t gyorsuljak, erre most 2 hónap alatt gyorsultam kb. 25 mp.....

Van egy olyan érzésem, hogy ebben, max. következő évben elérem a "végsebességemet" onnan már csak szintentartás lesz.

Nagyon örülök a hozzászólásoknak, némileg igazatok is van!

Tehát ha holnap jó idő lesz, és már a hangom is jobb lesz, akkor meglátjuk!

Mindenesetre sokan meglepődtek a 120 km-en is, mégis megcsináltam, meglátjuk, hogy jőn be amit kitalálok a Rotary félmaratonon, addig kb. 3,5 hónap van ami nem tengersok idő, meglátjuk hogy mit tudok produkálni.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4580 napja

Ferenc,felajánlás.

Én eddig is,ezután is tök eygszerű olcsó pulzusmérőket használtam,soha semmi gondom nem volt velük,olyan nem volt,hogy össze-vissza mértek,meg vizezgetni???kellet,és hasonlók.Vagy mértek,vagy nem mértek,amikor 1-2 év után a napi használattól behaltak.

Most egy Sigma PC15-öt veszek 12800+posta.

Kb 4 éve hoztam egy ilyen órát egy ismerősnek,nála azóta is megy,semmi gond vele,német gyártmány,amit kell az edzéshez bőven mindent tud.

Ha korrekt a web-áruház,akkor megadom majd a címet,szerintem nem ártana,ha kicsit tervszerűbben edzenél.Bár valószínű a másik olcsó órának sincs semmi baja.Vagy néha bezavar valami elektromos berendezés,kábel egyéb,vagy a leírást nem nézted meg jól,és a pár percenként bevillanó pulzushatárt írja ki az órád,és azt te aktuális pulzusnak nézed.

Moni,nem tudjuk Ferenc pulzusszámát,hogy ezeket a gyorsnak mondható futásokat valójában milyen pulzuson futja meg.

Én sem vagyok puszipajtás Ferenc-el,teljesen mást gondolunk mindenről az edzéstől elkezdve az étkezésig,ide nem csak magát a szükségszerű  10-30%-át max. kitevő táplálékiiegészítést értve.

Viszont Aorsolya támadásai számomra érthetetlenek,amikor őt leginkább Ferenc védte az ominózus blogjait követő viharokban...

Én azt mondom,ezt tartom mindenki edzen úgy,ami neki jól esik örömét leli benne.Csak annyit szoktam javasolni,hogy aki nagyon szélsőségesen,nem az "arany középúton" sportol,az ne reklámozza az edzéseit,mert a szélsőségek kevés embernek jönnek be hosszú távon,csak sérülés,és túl edzés van belőlük.

monique képe

monique 4580 napja

najó azért túlzásokba ne essünk, legalábbis én nem hiszem, hogy a kardiológiára jut az ilyen edzésekkel, de túledzés még lehet belőle... :/

 

viszont a túledzés elkerülése érdekében szerintem is az 5:30 (neadjisten 5:40!) jobb lenne alapozó tempónak. de ezt már mondtam neki :)

 

ja, amúgy én nem mernék ekkora biztonsággal tippelni, hogy melyikőtöknek mérnének jobb edzettségi szintet keringési rendszer tekintetében.. ezt még Orbea Orca is így gondolná, mivel Feri pulzusfrekvenciája elég alacsony. :))

 

viszont szerintem is elővehetnéd megint a pulzusmérőt, Feri. :)

torolt_12 képe

torolt_12 4580 napja

Miért erőlteted ezt a gyors tempót? 3 éve futsz, de a Túri Kupás képek alapján mozgáskoordinációd messze nem tökéletes! Ha sikeresen elsajátítjuk a megfelelő futótechnikát, ugyanakkora sebességhez jóval kisebb erőfeszítés kell majd. Ez igaz a spinningre, a kajakra (tudom, mert űztem) és valószínűleg a többi sportágra egyaránt. Továbbá nem foglalkozol a pulzusoddal... Kérdezem: hova sietsz? Miért akarsz gyorsan gyorsulni? Bajnok akarsz lenni netán? Akkor miért csak 37 évesen kezdtél futni, és miért nem 12 évesen?

Sajnos azt kell mondjam, hogy a Te jelenlegi edzettségi szintednek egy kb. 5:20-5:30 p/km tempó bőven elég! Ha el is éred az adott sebességet, az messze nem jelenti azt, hogy elég edzett is vagy hozzá. Folyamatos határterhelésen kicsinálod magad, most még nem érzed, de nem szeretném, ha pár év múlva a kardiológián élesztgetnének újra. A legjobb szándékkal mondom mindezt! Én nem siettetem a fejlődést, nem akarok bajnok lenni, ahhoz túl későn kezdtem! Viszont biztos vagyok benne, ha laboratóriumi körülmények között vizsgálnának, az én keringési rendszerem edzettségi szintje jobb értéket mutatna, mint a Tiéd. Én 7.5 éve űzök állóképességi sportokat. Valószínű, a teljes testsúlyomhoz viszonyított izomtömegem is jobb lenne...

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4585 napja

Nem, menetközben szoktam nézelődni!

lassukapitany képe

lassukapitany 4585 napja

faxau a poénzsák. :)

 

Egészségedre! Úgy látom nem lassítottál nézelődni. :)

faxau képe

faxau 4585 napja

Egs! Kellemeset a hasznossal, ezt nevezem:))

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!